Szobaszemle

A Collegium lányszárnyának harmadik emeletén, a 309-es szobában lakik három bölcsész: egy csendes filozófusnő, egy leírhatatlan nyelvi humorral megáldott írónő (tudniillik csak ő maga tudja saját humorát leírni…), és jómagam.

Napjaink többnyire azzal telnek, hogy megpróbáljuk szellemi sziporkáinkkal a lehető legkevésbé hátráltatni egymást a tanulásban – több-kevesebb sikerrel. Ágyunk alatt porcicák dorombolnak, ablakunkat poszméhek hada ostromolja. Esténként sünt lesni járunk a hátsó kertbe, a szellőrózsák közé – könnyű lábunk alatt avarkupacok ropognak, egy mélázó rövidlátó messziről nimfáknak is nézhetne bennünket, ahogy szertartásos csendben vonulunk a homályos, kanyargó ösvényeken. A Feneketlen-tó partján sétálva denevérszárnyak simogatják hajunkat a narancssárga lámpafényben, a filozófusok kertjének füve a Gellérthegyen nekünk harmatos, a dolmányos varjak nekünk kárognak a Himfy utcán.

Könyvespolcunk latin, francia, görög és magyar irodalomtól roskadozik. A szoba puritánságát falra ragadt rajzok, kódexlapok fedik, hármunk három térfelén más-más stílusban. Asztalunkon az egymásnak hagyott üzeneteket szentimentális levélregényekből kitépett lapoknak is hihetné akárki. Éjjelente fehér szender képében telepszik a Szabadon Szolgáló Szellem az ablaküvegünkre.

Bizalmas ügyeket csak franciául tárgyalunk meg, kiderült ugyan, hogy ez nem a leginkább célravezető stratégia. Nemrégiben vacsorám a lánykonyha mikrójának búgásától melegedett, s közben éppen Catullus volt terítéken, és a franciák furcsa latin akcentusa, mire a hátunk mögül mély, meglepett fiúhang szólalt meg: “Est-ce que vous êtes françaises?” (Ti franciák vagytok?) Megfordulva kiszaladt a számon: ” Non, et toi, est-ce que tu es vraiment français?” (Nem, és te tényleg francia vagy?) – ezek szerint nem képzelődtem, amikor valamivel korábban francia hangokat hallottam telefonálni a folyosón… Etológiát tanul, tényleg francia. Zárkózott. Kíváncsi lennék, milyen viselkedéstani következtetéseket vont le abból, hogy az új lakóhelyén lelkes magyarok kedvtelésből franciául beszélgetnek a római irodalomról és arról, vajon még ehető-e az éppen megmelegedett sült hús…

Az olvasó azonban még ennél is bennfentesebb megfigyelések birtokába juthat, ha egy átlagos villanyoltás utáni eszmecserénk betűhű átiratát figyelmesen végigköveti:

– Holnap lesz egy konferencia a halálról és az önazonosságról, olyan boldog vagyok…
– Nekem ehhez még konferencia se kell, a záróvizsga után épp ugyanúgy fog elragadni Hypnos és Thanatos, az álom és a halál, mint a kivérzett Sarpédónt Trója alól az Iliasban…
– Azt hiszem, tegnap hallucináltam a kakaós kávétól, nem álmodtam, de furán giccses, szecessziós képeket láttam félálomban. A halállal kapcsolatban pedig csak annyit, tudtátok, hogy létezik egy tanatológia nevű tudomány? Mészöly Miklós felesége, Polcz Alaine is tanatológus volt.
– Ó, én is tanatológus szeretnék lenni! Savez-vous planter les choux? (Francia gyerekdal, egyes értelmezések szerint Montaigne filozófiája ihlette, és a helyesen meghalni tudás gondolata rejlik ártatlansága mögött.)
– Kezdek félni, hogy rám esik valami éjjel, ide fel kéne szerelnem valamit Polcz Ellen…
– Polcz Alaine-nek még egy tanatológiai folyóirata is volt… találjátok ki, mi volt a címe! Kharón…
– Na jó, láttam én már kharón varjút… Fontosabb kérdés viszont, hogy hogy hívhatták Horatius kutyáját? Szerintem bizonyára Passus-nak, ez megmagyarázná, miért szerepel annyiszor a verseiben a patior ige…
– Vajon a passer szó állhat etimológiai összefüggésben a patior-ral? Ha igen, az érdekes intertextuális párhuzamot vonna Catullus és Horatius közé is…

Reklámok

Szobaszemle” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s