Adventus

Még huszonkét órányi út választ el az otthontól. Érkezésemet vörösbor- és pogácsaillattal várják a Vértanú utcában, de csak valamikor holnap délután nyikordul majd meg a kapukilincs a kezem alatt. Addig az ülésbe préselve, mozdulatlanul, mégis sebesen száguldva igyekszem a Népliget felé. A Gallieni pályaudvar környékén terjengő szmogot magunk mögött hagyva kiérünk a Párizson kívüli ködbe. Hiába igyekszik egyiken vagy másikon átsütni a fakó sárga fényű, kábult és imbolygó nap, idáig sehogy sem nyújtózkodhatnak el a sugarai. Egyre jobban elpirul és már nincs is igazán kedve búcsúzóul végigcirógatni a busz ablaküvegét… eltűnik a láthatáron.

Az út menti fákon vércse-őrszemek figyelik, merre tartunk. A tekintetük éber és ellenséges, biztosan a néhány üléssel előttem tornyosuló pompás, madártollakkal díszített cilinder böki a csőrüket. Tollcsempészet. Tompán berregő motorral sietünk előre, a szürke sávos útak szalagjai úgy keresztezik egymást és ágaznak el ismét, mint egy reneszánsz női portré hajfonatának szálai, rajtuk az autólámpák apró díszek, gyöngyök, boglárok, virágok.

Sötétedik és egyre szorosabbra húzza körülöttünk kényszerzubbonyát a köd, ahogy Metz felé tartunk, a csendes zúgás álomba merítette a legtöbb utast. Én is érzem, hogy egyszerre nehezülni kezd a szemhéjam és az ülés úgy ringat, mint egy villamosszék, egy bölcső, vagy mint egy jászol. Fölém hajolnak birkák és pásztorok, valakinek az érkezését várják ők is. A busz néha zökken egyet a hirtelen fékezéstől. Ilyenkor istálló helyett megint egy szuszogó orosz hölgy mellett találom magam, egy-egy európai városban, egyre keletebbre. Metz és Strasbourg után Linz a következő állomás, amire emlékszem, köztük sok német benzinkút, ahol a hideg éjjeli levegőbe szívhatok és kinyújthatom a magzatpózban elgémberedett lábamat, és még több kusza álom Betlehemről és Fehérvárról.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s